Terapi med farge og lys

Er du plaget av periodiske depresjoner i de tunge,mørke årstidene? På senhøsten og vinteren, når lyset er svakere og dagene kortere, blir verden grå og trist for mange mennesker. Trøtthet, energitap og døsighet blir en del av hverdagen. Om kveldene føler man seg utslitt, utbrent og man har vanskelig for å glede seg over noe.

Den eneste trøst for mange er ofte sjokolade eller annen karbohydrat- rikholdig mat. Lys og fargeterapi kan stimulere mot disse plagene.

Lys sikrer velvære på grå vinterdager
Det faktum at høst/vinter depresjoner med sine symptomer (apati og trøtthet osv. ), er en sykdom som krever behandling, ble klart på åttitallet da man fant ut at man kunne behandle lidelsene effektivt med sterkt hvitt lys. Derfor har lys mot vinterdepresjoner i de siste 15 årene utviklet seg til en vellykket og anerkjent terapiform. Behandlingen med de spesielle samalux lampene hos medisinske rådgivere, doktorer, på arbeidet eller i hjemmet er rask, effektiv, pålitelig og uten bieffekter. Symptomer på depresjon forsvinner ofte allerede etter en uke ved daglig bruk av samalux.

Hva er lysterapi og fargeterapi?
Lysterapi virker ved at lys blir tatt opp ved netthinen som deretter blir ført via diverse nervetråder til hjernen hvor det blir videre bearbeidet i hypothalamus, et lite område i mellom-hjernen. Her finner vi en slags pacemaker som ,lik en biologisk klokke som kontrollerer rytmen mellom våken og sovende tilstand. Den direkte nervetilknytningen til øyet sikrer at de indre rytmene kan bli synkronisert med den eksterne lys/mørke syklusen.

På denne måten kontrollerer dagslys ikke bare døgnrytmen men også styring av hormoner og derfor produksjon av melatonin. Hormoner kontrollerer også andre viktige og vitale funksjoner, som blir forstyrret hos mennesker som lider av depresjon. Slike funksjoner er blodtrykk, luftånding, stoffskiftet, sult og tørstefølelse, følelsesstemninger og seksuallyst.

Fargeterapimed Samalux apparater minsker utskillingen av melatonin effektivt. Som et resultat av de senkede prolaktin nivåene (hypofysehormon som stimulerer melkeproduksjonen) vil også premenstruelle depresjoner bli positivt influert og dempet. I tillegg kan den indre pacemakeren bli influert av daglig kontrollert lysterapi. Feilaktig regulering av døgnrytmen kan bli effektivt behandlet.

På senhøsten og vinteren når lyset er svakere og dagene kortere blir verden grå og trist for mange mennesker. Trøtthet, energitap og døsighet blir en del av hverdagen. Om kveldene føler man seg utslitt, utbrent og man har vanskelig for å glede seg over no. Den eneste trøst for mange er ofte sjokolade eller annen karbohydrat rikholdig mat.